Mitä hallituksen tulee tietää tekoälystä ja lohkoketjuista

BPF:n jäsenille suunnattu aamiaistilaisuus syyskuun lopulla täytti Helsingissä veti Ravintola Block by Dylanin salin täyteen. Aamun alustajat Antti Merilehto ja Mikko Eerola olivat valmistaneet esityksensä tekoälystä ja lohkoketjuista, ja mitä näistä pitäisi hallitusjäsenten tietää.

AI Strategy Companyn CEO Antti Merilehto, Tekoäly matkaopas johtajalle kirjan kirjoittaja avasi aamun viemällä meidät ajatuksissamme elokuvateatterin juoma-automaatille ja kuinka yksinkertaisesta automaatista on teknologian avulla tullut markkinointikanava ja palveluportaali.

Merilehto nosti esille, että “tekoäly on uusi sähkö”, jonka keskiössä on itse asiassa ihmisen hyvinvointi, joihin voimme teknologian avulla vaikuttaa.

“Voimme tekoälyn avulla saavuttaa tehokkaammat julkisen sektorin palvelut ja tukea kilpailukykyisemmän elinkeinoelämän rakentamista ja ylläpitoa”, tiivisti Merilehto, ja erityisesti nosti esiin tekoälyn avulla saavutettavat palvelut lääketieteen puolella ja sitä kautta mm. tarkempia diagnooseja ja hoitosuunnitelmia.

Tekoälystä siirryttiin seuraavaksi lohkoketjuihin, joista alusti Mikko Eerola, CEO, Bering Companyssa ja Lohkoketju – tiekartta päättäjälle kirjan kirjoittaja.

Lohkoketjusta on povattu internetin kaltaista mullistusta, joka vaikuttaa tulevaisuudessa lähes kaikkeen tekemiseen ja ne ovat tulleet jäädäkseen.

Eerola lähtikin alustamaan aihettaan kertomalla, että lohkoketjut on paljon enemmän kuin hajautettu tapa tallentaa tietoa tai erilaiset älyrahat. Esimerkiksi älysopimukset ovat uusi tapa tehdä ohjelmallisia sopimuksia ja automatisoida yritysten ja arvoketjujen toimintaa. Tämän lisäksi hajautetut autonomiset agentit tulevat tulevaisuudessa tekemään yritystoiminnassa lukuisia asioita yhä monimutkaisimpien johtopäätösten pohjalta.

Mikä oli erityisen pysähdyttävää kuulla oli se, että “lohkoketjussa voi korvata ihmisten välisen luottamuksen matemaattisella koodilla.”

“Lohkoketjut tulevat merkittävästi muuttamaan useiden toimialojen toimintamalleja ja voimasuhteita. Miten sinä valmistaudut muutokseen?” haastoi Eerola vielä kuulijat.