Johtajanaiset-kirjan kirjoittaja Anu Kuistiala: Naisjohtaja, hellitä hiukan itsekritiikistä!

Marraskuun viimeisenä keskiviikkoaamuna Board Professional Finlandin runsaslukuinen joukko kokoontui Alma Median tiloihin kuulemaan Johtajanaiset-kirjan kirjoittajaa, Anu Kuistialaa. Upean uran tehnyt Anu kertoi omasta tarinastaan ja kirjaansa varten tehdyistä suomalaisten johtajanaisten haastatteluista.

Anu Kuistialan Johtajanaiset-kirjassa kuusi suomalaista huippujohtajaa kertovat avoimesti ja rehellisesti urastaan, valinnoistaan, pettymyksistään, raskaiden aikojen sietämisestä sekä uran ja perheen ristipaineista.

Kirja tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen työelämän kulissien taakse. Johtajanaiset kertovat suoraan ja koskettavasti, mikä on opettanut ja mikä satuttanut. Nämä eivät ole kaunisteltuja voittajatarinoita, vaan kirja on täynnä inhimillisiä kokemuksia, joihin voi samaistua.

Anu Kuistiala MTV Uutisten entinen päätoimittaja, sisältöjohtaja ja Moskovan kirjeenvaihtaja. Nykyään hän määrittää itsensä itsenäiseksi johtajanaiseksi.

Kiltin työtön syndrooma elää edelleen

Miten sietää riittämättömyyden tunteita ja jatkuvaa stressiä? Miten tehdä kovia päätöksiä valtavien paineiden keskellä? Mistä löytyy voima mustimpana työpäivänä? Miten sovittaa yhteen vaativa työ ja perhe-elämä?

Anu kertoi tilaisuudessa, että kirja syntyi halusta rohkaista ja auttaa naisia etenemään urallaan. ”Kiltin tytön syndrooma” ja ”huijarisyndrooma” vaivaavat useimpia johtotehtävissä toimivia naisia. Ei uskota itseensä, rakennetaan oma pelkojen esterata, sisäistetyt ajattelumallit, että  ”en osaa” tai “en ole riittävän hyvä” ovat tuttuja monelle.

Naisjohtajien haaste: hurja itsekritiikki

Anun ohjeita BPF:n tilaisuudessa olleille olivat mm. uskalla haastaa itsesi, tuo itsesi esille, älä pelkää epäonnistumisia, mieti, miten puhut itsellesi, älä pelkää, mitä muut ajattelevat sinusta. Jollet itse usko itseesi, ei kukaan muukaan välttämättä usko.

Anun esitys sai aikaan runsaan keskustelutulvan. Kysymyksiä tuli mm. siitä, saako kirja jatkoa. Selkeä tilaus tuntui olevan ”Johtajanaisen työkirjalle” sekä ”Mies, näin kohtaat johtajanaisen”. Lopuksi Anu antoi meille kaikille tehtävän: muista päivittäin kehua itseäsi!

Pitää olla valmis tekemään töitä. Pitää pystyä erottamaan tärkeät asiat hälystä. Pitää pystyä tekemään valintoja elämässään. Kuunnella sydäntä, toimia omien arvojen mukaisesti, olla niille uskollinen. Pitää itsestä ja läheisistä ihmissuhteista kiinni.

– Leena Niemistö, hallitusammattilainen

(Artikkelissa mukana lainauksia Johtajanaiset-kirjasta ja siitä julkaistusta tiedotteesta).